Sandomierz stolicą dobrego sera

Drukuj
zdj. materiały prasowe
W najbliższy weekend (21-22 czerwca) w Sandomierzu odbędzie się czwarty już festiwal “Czas Dobrego Sera”. Będzie okazja żeby spróbować najlepszych serów z Polski i całego niemal świata!

Umiejętność rozróżniania dobrych serów od kiepskich czy przeciętnych, nie bierze się z powietrza, tylko z ilości spróbowanych i porównanych ze sobą mleczarskich wyrobów. Taką właśnie możliwość daje sandomierski festiwal, na którym nie ma miejsca na produkty seropodobne czy też na sery pakowane do worków termokurczliwych. Organizatorzy do udziału w festiwalu zaprosili wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze polskie mleczarnie i zakłady przetwórstwa mleka. Jak podkreśla Jacek Szklarek, pomysłodawca i organizator festiwalu „w tym roku zwrócimy szczególną uwagę na sery z przerostem pleśni niebieskiej. Kiedyś mieliśmy Rokpola, teraz najbardziej znanym polskim serem niebieskim jest Lazur ze Skalmierzyc oraz Camen z Kamiennej Góry. Jak by nie było, w zeszłym roku, w kategorii serów dojrzewających zwyciężyły dwa sery z pleśnią niebieską z Ranczo Frontiera. Poza tym zaprezentujemy słynnych, światowych celebrytów, jak: brytyjski Stilton, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort czy włoska Gorgonzola. Dla wszystkich tych serów przygotujemy specjalną “Strefę Niebieską”, gdzie w jednym miejscu będzie można skosztować i nabyć produkty z tej kategorii – mamy nadzieję, że uda się nam zgromadzić wszystkie sery pleśniowe produkowane w Polsce” – deklaruje organizator.

Obok polskich producentów w festiwalu zapowiedzieli swój udział producenci m. in. oryginalnego Parmigiano Reggiano i to w wersji ekskluzywnej, tzn. wytwarzanego na bazie mleka krów “Vacche Bianche”. Po raz pierwszy w Polsce pojawią się “Fiore Sardo dei Pastori” – doskonałe owcze sery prosto z Sardynii wytwarzane przez rodzinę Salvatora Bussu (Presidium Slow Food).

Atrakcją festiwalu będzie możliwość skosztowania legendarnego sera Bitto z włoskich Alp – najdłużej dojrzewającego sera na świecie. Po raz kolejny do Sandomierza przyjadą producenci Pecorino Toscano z okolic Volterry, która jest miastem partnerskim Sandomierza. Poza tym, do udziału w imprezie organizatorzy zaprosili wybitnych szefów kuchni z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witka Iwańskiego (Aruana – Hotel Narvil, Serock), Alexa Barona (Solec 44 – Warszawa), Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki – Hotel Stary, Kraków) i Darka Wójcika (Dwór Dwikozy, Sandomierz). Ich pokazy oraz uroczysta kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera z pewnością będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

mm

Szczegóły programu festiwalu Czas Dobrego Sera znajdziesz na stronie czasdobregosera.pl.