Jak zrobić lampion z dyni

Drukuj
zdj. living4media/Free
Bez względu na to czy lubimy Halloween czy nie, możemy zrobić jesienne lampiony z dyń. Pięknie prezentują się w ogrodzie, mogą też ozdobić taras, parapet lub stół.

Najlepszym materiałem na lampiony, są średnie dynie o dość miękkiej skórce. Jeśli wybierzemy dynię olbrzyma o twardej skórze, wycięcie w niej wzorów będzie wymagało dużo siły i zręczności.

Do wykonania lampionu potrzebny nam będzie jeszcze pisak, ostry nożyk, łyżka i miska na miąższ.

Zaczynamy od narysowania linii, według której odetniemy górną część dyni. Możemy narysować  wokół ogonka dyni gładki okrąg, gwiazdę lub zygzak. Teraz ostrożnie nacinamy nożykiem zaznaczone miejsca. Zdejmujemy z dyni „pokrywę” i wybieramy łyżką miąższ. Pestki możemy podsuszyć w piekarniku i zjeść, są bardzo zdrowe, zawierają wiele cennych minerałów. Można też wyciąć otwór na dole, ułatwiający wstawienie świeczki.

Gdy dynia jest już pusta w środku, narysujmy na niej wzór, który chcemy wyciąć. Jeśli nie mamy specjalnych zdolności możemy sobie przygotować wcześniej szablon. Przykładamy go do dyni i odrysowujemy potrzebne elementy. Najczęściej jest to zębaty uśmiech halloweenowego ducha, ale możemy wymyślać własne, bardziej oryginalne warianty. Ważne, by wycięte otwory były dość duże. Dzięki temu zapalone w dyni światełko będzie dobrze widoczne.

Gdy wzór na dyni jest już wycięty, wstawiamy do środka świeczkę, zapalamy ją i zamykamy dynię odciętą na początku, górną częścią. Teraz pozostało nam już tylko ustawienie lampionu w widocznym miejscu.

Bardzo ładnie wyglądają też lampiony z mniejszych dyń ozdobnych, kabaczków i patisonów. Nadają się szczególnie do dekoracji stołu lub parapetu. Dzięki temu, że mają różne wielkości, kolory i fakturę, tworzą bardzo ciekawe kompozycje.

Ula Zaborowska

Kliknij, aby powiększyć