Porady

  • Nie daj się nabić w butelkę oliwy

    Stoisz przed półką z oliwami. Masz wybrać którąś i kupić. Jak to zrobić? Po pierwsze przypatrz się etykietce. Jeżeli nie widzisz napisu extra vergine, nie kupuj, szkoda pieniędzy. Teraz przyjrzyj się butelce. Jeżeli jest przezroczysta, nawet nie m...

  • Mąka samorosnąca

    Pojawia się coraz więcej przepisów na wypieki z użyciem mąki samorosnącej czyli „self-raising flour”. Co z nimi robić?

  • Kurczę pieczone z wolnego chowu

    Przyzwyczajeni do przemysłowo hodowlanych brojlerów, możemy być zaskoczeni smakiem kurczaka, który w swym życiu zażywał ruchu, poznał swoją mamę, widział naturalne światło słoneczne i jadał zieloną trawę.

  • Smażenie krewetek

    O smażeniu krewetek da się powiedzieć tyle, że powinno być krótkie.

  • Krzepka rzodkiewka

    Lubicie rzodkiewkę twarda, jędrną i chrupiącą? Pozwólcie jej rosnąć w lodówce!

  • Mieszanie sałaty

    Francuskie powiedzonko mówi, że dobrą kandydatkę na żonę łatwo poznać po sposobie w jaki miesza sałatę. Jeśli w trakcie tej czynności sałata nie wypada z miski, znaczy, że się nadaje!

  • Piękna czerwona kapusta

    Nie jest prawdą, że czerwona kapusta w sałatce może być albo twarda albo ładna.

  • Kipi kasza

    Gotowanie kaszy jest łatwe jeśli przestrzegać kilku prostych zasad.

  • Polenta – jak to zrobić?

    Kasza kukurydziana od dawna obecna w polskiej kuchni, choć tradycyjnie podawana na słodko, doczekała się nowej odsłony inspirowanej kuchnią włoską – polenty na słono.

  • Wątróbki obróbka wstępna

    Zanim zaczniesz smażyć wątróbkę poświęć jej chwilę. Nie będzie wówczas ani twarda, ani łykowata.