Porady

  • Jak przechowywać polskie truskawki

    Polskie truskawki są sto razy smaczniejsze od importowanych, modyfikowanych genetycznie i niepsujących się mutantów, które znoszą kilkudniowe podróże bez jednego siniaka na swych pięknych czerwonych policzkach.

  • Mrożone owoce jagodowe

    Tylko osoba, która robiła mrożonkę wie, co tak naprawdę jest zamrożone. Dlatego warto samodzielnie mrozić! Owoce jagodowe można zamrozić na dwa różne sposoby .

  • Jajko na twardo

    Jajka na twardo można lubić lub nie ale z pewnością nie można lubić zielonych jajek na twardo.

  • Wybieramy kieliszki do wina białego, ...

    Smakosze win wiedzą, że wino białe, czerwone i szampan pije się w różnych kieliszkach. Ich rodzaj zależy przede wszystkim od tzw. bukietu wina, który wydobywa kieliszek w odpowiednim kształcie.

  • O kupowaniu szparagów

    Sezon szparagowy w pełni. Jędrne i dumne szparagi wołają do nas ze stoisk na targowiskach, obiecując smakowe uniesienia. Nic, tylko korzystać, bo za chwilę znowu nagle znikną na cały długi rok.

  • Jak postępować z rabarbarem?

    Sezon na rabarbar trwa zazwyczaj do końca czerwca. Niestety surowych łodyg nie da się przechowywać długo, bo, jak wszystkie rośliny, które mają dużo kwasu szczawiowego szybko traci smak. Z tego samego powodu lepiej nie trzymać go w lodówce.

  • Panir, ser hinduski

    Domowym sposobem łatwo zrobić ten ser, który jest podstawowym składnikiem wieku dań kuchni hinduskiej.

  • Młoda kapusta

    Jest delikatna i najbardziej nie znosi długiego gotowania.

  • Przygotowujemy białe szparagi

    Są pyszne i delikatne, wymagają jednak więcej uwagi niż te zielone. Warto jednak poświecić im czas – sezon trwa tak krótko.

  • Przygotowujemy zielone szparagi

    Ponieważ zielone szparagi nie lubią wilgoci, przechowuje się je najlepiej w lodówce, owinięte w ściereczkę lub ręcznik papierowy, w lekko uchylonej torebce foliowej lub niedomkniętym pojemniku.