Porady

  • Podział tuszy wołowej

    Właściwie dobrane mięso to połowa kulinarnego sukcesu!

  • Mrozimy koperek

    W sierpniu koperek jest tani i małym nakładem sił i środków możemy zapewnić sobie jego dostępność przez cały rok.

  • Jak smażyć kotlety?

    Zasadniczą rolę w smażeniu kotletów odgrywa porządny, gruby ręcznik papierowy.

  • Jak dosłodzić morele do knedli?

    Morele na knedle nie mogą być kwaśne. Wewnątrz puszystej kulki powinna rozpływać się słodka, soczysta owocowość. Ale w naszym klimacie owoce często są za kwaśne. Jest na to sposób.

  • Jak bić pianę?

    Ubicie piany z białek wydaje się czynnością banalnie prostą. Dlaczego w taki razie tak często się nie udaje?

  • Obieramy pomidory

    Można wziąć nóż i obrać pomidor jak jabłko ale to nie jest dobry pomysł.

  • Słoik praktyczny i piękny

    Ma być czysty, szczelny i najlepiej by było, żeby był śliczny. Spiżarnia wypełniona pięknymi słoikami z przetworami wywołuje atawistyczne poczucie bezpieczeństwa.

  • Kokos. Instrukcja obsługi.

    Popularny w kuchniach wschodu orzech palmy kokosowej jest na stałe obecny i w polskich sklepach. Najwięcej zabawy i możliwości daje cały kokos, choć mleczko, pasta i kokosanki też są warte uwagi.

  • Gotuj fasolkę

    Wszystkie rośliny strączkowe w tym fasolka szparagowa zawierają fazynę, trujące białko. Rozkłada się ono pod wpływem temperatury.