Europą na Widelcu po raz siódmy!

Drukuj
zdj. materiały prasowe
7. edycja wielkiej imprezy kulinarnej, czyli Europy na Widelcu rozpoczyna się we Wrocławiu już dziś!

Choć główne wydarzenia związane z "Europą na Widelcu" będą miały miejsce w piątek oraz sobotę, to już od środy trwać będzie w Rynku wrocławskim jarmark potraw i produktów regionalnych.

5 czerwca, w piątek, na stołach pojawią się specjały regionalnej kuchni dolnośląskiej z takimi asami jak  szparagi, truskawki, rzodkiewka i słodkowodne ryby.

– Kawior dolnośląski jest crème de la crème wśród światowych marek kawiorów. Ten tutejszy można pozyskiwać między innymi z jesiotrów. To jest niezwykła perełka. Niestety, podczas festiwalu nie będziemy go jeść wiadrami, ale chociaż spróbujemy zwiększyć świadomość Polek i Polaków w tym zakresie – tłumaczy Robert Makłowicz, kucharz i podróżnik.

Tego dnia będzie można również kupić produkty i przetwory wytwarzane w całości na terenie Dolnego Śląska. Inicjatywą tą zajęła się organizacja Slow Food International i stoiska, na których można będzie nabyć regionalne specjały, oznaczone będą logiem przedstawiającym czerwonego ślimaka.

W sobotę, 6 czerwca, odbędzie się biesiada europejska, na której 16 krajów zaprezentuje swoje smakołyki . Będzie francuska zupa z małży, burger jagnięcy z Wielkiej Brytanii, niemiecki deser z twarogu i pumpernikla oraz tradycyjna podlaska baba ziemniaczana.

„Europie na Widelcu” to także imprezy towarzyszące. Wśród nich warto wymienić warsztaty poświęcone nalewkom, których zwieńczeniem będzie ogłoszenie wyników VII Wrocławskiego Turnieju Nalewek, odbywający się w Browarze Mieszczańskim festiwal piwa, podczas którego odbędzie się premiera piwa Nomono z browaru Solipiwko.

Podczas targów książki kulinarnej, oprócz tradycyjnej sprzedaży książek, odbędą się spotkania z autorami, bloggerami i krytykami kulinarnymi. Jednak spektakularym przedsięwzięciem „Książki na widelcu” ma się stać stworzenie przez wrocławian „Wrocławskiej Książki Kucharskiej. Wrocław od kuchni”!

Przepisy będą zbierane od 3 czerwca do 21 listopada. Można je przynieść właśnie na targi książki kulinarnej albo wysłać na adres Biura Europejskiej Stolicy Kultury, ul. Ruska 46B, 50-079 Wrocław, lub e-mail: literatura@wroclaw2016.pl. Organizatorzy zachęcają również do dołączenia krótkich opisów historii potrawy w rodzinie, zdjęć, rysunków, a nawet kuchennych pamiątek. 

Program imprezy:

http://www.wroclaw.pl/europa-na-widelcu-2015-maklowicz-i-bikont-we-wroclawiu