Oscypek roku wybrany

Drukuj
zdj. materiały prasowe
W trakcie odbywających się obecnie w Zakopanem V Europejskich Targów Produktów Regionalnych wybrano najlepszego oscypka.

W tym roku nagrodę otrzymał ser z bacówki Krzysztofa Bachledy-Curusia w Zawoi. Jury nie miało łatwego zadania bowiem w zasadzie wszystkie zgłoszone do konkursy oscypki były bardzo dobre ale kilka z nich smakosze ocenili jako wybitne. A trzeba pamiętać że komisja konkursowa oceniała nie tylko wygląd, kształt kolor i zapach oscypka ale i jego smak. I ostatecznie zapadła decyzja że w tym roku królem oscypka będzie baca z Zawoi - Krzysztof Bachleda-Curuś.

Jeszcze do niedzieli na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej wystawcy z całej Europy prezentują to, co mają w swoich regionach najlepszego. Trudno przejść wszystkie stoiska w jeden dzień, tyle przygotowano dla atrakcji. Są wyroby rękodzieła i smakołyki. Kto w pobliżu niech się nie waha i odwiedzi te wyjątkowe targi.

mow