Smakosze pędzą do Poznania

Drukuj
zdj. materiały prasowe
14 sierpnia zaczyna się trzydniowy Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. To jeden z najciekawszych festiwali kulinarnych w Polsce.

To już ósmy rok z rzędu poznański Stary Rynek wezmą we władanie najlepsi producenci żywności z Polski i Europy. Tutaj też stanie scena, na której od czwartku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne, a wieczorami zabrzmi muzyka.

Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków. Będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Mazur, sery zagrodowe z Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski, wysokiej jakości wędliny i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.

Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz – kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, francuskie oliwki, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
Szczegółowy program festiwalowych imprez, konkursów i koncertów znajdziesz tu:

www.facebook.com/OgolnopolskiFestiwalDobregoSmaku

mm