Czy sowy są pulchniejsze od skowronków?

Drukuj
zdj. shutterstock
Kto później wstaje, później je główny posiłek, a w konsekwencji przybywa mu zbędnych kilogramów.

Do takich wniosków doszli badacze, którzy piszą o tym w piśmie "International Journal of Obesity". "Nasze badania wykazały, że osoby jedzące posiłki o późniejszych porach wolniej chudły i straciły na wadze znacznie mniej niż osoby, które spożywały posiłki wcześniej w ciągu dnia" – tłumaczy dr Frank Scheer z Brigham and Women's Hospital w Bostonie. "Wyniki tych badań wskazują, że pory spożywania posiłków mogą mieć istotny wpływ na regulację masy ciała" – dodaje z kolei dr Marta Garaulet z Uniwersyteu w Murcji. Dlatego wszelakie diety powinny uwzględniać nie tylko spożycie kalorii oraz zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów, ale też pory jedzenia.

Redakcja