Jedzenie dorosłych dobre także dla dzieci

Drukuj
zdj. shutterstock
Dzieci, które jedzą to samo, co ich rodzice, mają zdrowszą dietę. Tak wynika z najnowszych badań. Wszystko przez to, że podawanie najmłodszym innych posiłków niż dorosłym oznacza często mniejszą ilość składników odżywczych.

Ba­da­cze z Uni­wer­sy­te­tu Edyn­bur­skie­go zbadali menu ro­dzi­n ponad 2 tys. pię­cio­lat­ków. "Serwowanie innego je­dze­nia dzieciom może skut­ko­wać tym, że najmłodsi na tym tracą. Wia­do­mo to na przy­kła­dzie spe­cjal­nych menu dla dzie­ci w re­stau­ra­cjach. Naj­le­piej, żeby ma­lu­chy jadły to samo jedze­nie, co ro­dzi­ce" – tłumaczy au­tor­ka ba­da­nia Va­le­ria Ska­fi­da.

Z badań płynie jeszcze jeden ciekawy wniosek. Otóż okazało się, że pierworodni mają zdrow­sze diety niż kolejno urodzone dzieci.