Jedzenie warzyw się opłaca

Drukuj
zdj. shutterstock
Eksperci radzą jeść coraz więcej warzyw i owoców. 5 porcji dziennie to już za mało. Według brytyjskich ekspertów, minimum to dziś 7 porcji. Nie tylko pozytywnie wpłynie to na zdrowie, ale także poziom szczęścia.

Badacze ustalili, że im więcej warzyw i owoców jemy w ciągu dnia, tym jesteśmy szczęśliwsi i mamy lepszą ogólną kondycję psychiczną. Najszczęśliwsze ze wszystkich zaś okazały się osoby, które jedzą siedem lub więcej porcji  dziennie.

Przeciętne nieduże jabłko waży 80 g, gruszka - 130 g, pomidor - 150 g. Można przyjąć, że niewielki owoc czy warzywo, które bez problemu mieści ci się w dłoni to jedna porcja. Jeśli zjadłeś miskę zupy z warzyw, warzyw na parze, duszonych czy w formie sałatki, to prawdopodobnie przyswoiłeś od 3 do 4 zalecanych porcji. Jakie jeszcze korzyści płyną z dostarczania sobie 7 porcji warzyw i owoców? Zmniejszy to ryzyko chorób układu krwionośnego i zachorowania na raka. Poza tym większość owoców i warzyw jest bardzo niskokaloryczna. Podsumowując, jedzenie warzyw i owoców to idealna recepta na dobre samopoczucie, piękną sylwetkę, zdrowie i urodę.

Redakcja