Warzywa i owoce mogą zastąpić solarium!

Drukuj
zdj. shutterstock
Najzdrowszy samoopalacz świata to owoce i warzywa. Trzy porcje warzyw i owoców dziennie wpływają nie tylko na stan skóry, ale poprawiają także jej koloryt.

Naukowcy przekonują, że w codziennym menu musimy pamiętać zwłaszcza o marchewkach, kiwi i kapuście. Badacze z Uniwersytetu St. Andrews wyliczyli, że nasza skóra nabierze blasku i zdrowego, złocistego koloru już po sześciu tygodniach regularnego jedzenia trzech porcji owoców i warzyw dziennie. - Wyniki naszych badań mogą być doskonałą motywacją do tego, aby porzucić niebezpieczne sposoby opalania się na rzecz prostych i zdrowych sposobów poprawiania wyglądu skóry- podkreśla dr Ross Whitehead.

Warzywa i owoce mogą być naturalnym samoopalaczem przede wszystkim ze względu na zawartość karotenoidów czyli substancji, które nadają im kolor. Najwięcej karotenoidów jest w żółtych i czerwonych warzywach i owocach, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych. Warto zatem jeść dużo marchwi, słodkich ziemniaków, dyni, pietruszki naciowej, jarmużu, szpinaku, papryki, moreli, brokułów i pomidorów.

Redakcja