Czosnek niedźwiedzi

Drukuj
zdj. shutterstock
Ma aromat czosnku, jest bardzo zdrowy i nie pozostawia w ustach niemiłego zapachu. Czosnek niedźwiedzi podbija nasze stoły.

W kuchni używa się jego liści, świeżych lub suszonych. Liście te są bardzo podobne do liści konwalii (która jest rośliną trującą!), należy więc zachować czujność przy zbieraniu. Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w lasach. W Polsce jest jednak pod częściową ochroną, dlatego lepiej kupić sadzonki i wyhodować sobie własne rośliny w ogrodzie lub kupić na targu. (Zagrożeniem dla gatunku są oczywiście nie smakosze lecz zła gospodarka leśna, która zamienia lasy mieszane w iglaste.) Świeże liście znakomicie komponują się z twarogiem. Można też zrobić z nich pesto do makaronu. Czosnek niedźwiedzi to pierwsze zielone liście pojawiające się po zimie. Można go zbierać już od marca. Cieszymy się nim do czerwca, kiedy to liście obumierają. Poza sezonem na czosnek świeży możemy używając go w postaci suszonej, dodając do potraw pod koniec gotowania, tak aby zachował jak najwięcej prozdrowotnych właściwości. Swoja nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, które pożerają go w wielkich ilościach po wybudzeniu się z zimowego snu. Wiedzą co dobre! Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko aromatyczny ale też bardzo zdrowy. Podobnie jak czosnek zwykły obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca, pomaga zwalczać infekcje i wzmacnia system oddechowy. Podobno jest też silnym afrodyzjakiem. To wystarczające powody aby włączyć go na stałe do codziennej diety.

mow