Czym zastąpić cukier?
DrukujMiód stanowi zdrowszą alternatywę dla białego cukru, ponieważ oprócz węglowodanów dostarcza także witaminy, składniki mineralne, kwasy organiczne, enzymy, olejki eteryczne. Co więcej, odnajdziemy w nim również cholinę, która działa ochronnie na wątrobę, oraz acetylocholinę – związek, który obniża ciśnienie krwi. Niestety, na półkach sklepowych coraz mniej jest polskiego naturalnego miodu – zastępuje się go tańszym odpowiednikiem z Chin, który bardzo często zawiera sztuczne dodatki chemiczne, np. antybiotyki.
Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Ta w pełni naturalna substancja słodząca, pochodząca z Paragwaju, cieszy się coraz większym uznaniem dietetyków na całym świecie. W przeciwieństwie do cukru nie zawiera kalorii i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Co więcej, medycyna paragwajska i brazylijska przypisuje jej m.in. zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi, ciśnienia tętniczego, wzmacniania serca. Świeże lub wysuszone liście można dodawać do herbaty bez żadnej obróbki. W sprzedaży stewia dostępna jest również w formie proszku i tabletek.
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż miód, a przy tym jest słodszy. W zależności od producenta zawiera od ok. 60% do 90% fruktozy i od 8% do 20% glukozy. Ze względu na zawartość inuliny syrop z agawy stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, a jego bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie sprawia, że doskonale nadaje się on do słodzenia napojów – zarówno gorących, jak i zimnych. Weganie zastępują nim miód.
Ksylitol to cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany najczęściej z brzozy. Jest równie słodki, jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej. W przeciwieństwie do pozostałych substancji słodzących wywołuje w organizmie odczyn zasadowy, a nie kwasowy. Ksylitol nie tylko słodzi, ale też pomaga w utrzymywaniu wilgotności produktu, wiążąc wodę. Jest odporny na temperaturę, daje uczucie świeżości i chłodu, ale spożywany w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do biegunki.
Cynamon pomaga w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi. To kluczowa sprawa w opanowaniu nadmiernego apetytu na słodycze, zwłaszcza u osób cierpiących na cukrzycę typu II. Cynamonem, zamiast cukrem, można doprawiać kawę i herbatę. Z przyprawą tą wydają się słodkie.
Maryla Musidłowska
Czy cukier działa jak narkotyk ? Sprawdź!