Gramy w zielone

Drukuj
zdj. shutterstock
Jeżeli lubisz zdrowe koktajle i soki warzywno-owocowe a chcesz być „cool i trendy”, pamiętaj że w tym roku twój sok, koktajl lub smoothie muszą być zielone!

Zielone znaczy zdrowe. Radykalni zwolennicy tej słusznej skądinąd teorii,  wiosną przestawili się ze stałych pokarmów na wodę z chlorellą i sok z młodego jęczmienia. Po kilku tygodniach takiej jęczmienno-chlorellowej kuracji czują się zdrowsi, młodsi i tryskający energią. W Stanach Zjednoczonych powstały bary serwujące „green shoty” i zielone koktajle. O wspaniałych właściwościach, jakie posiadają chlorella i młody jęczmień wypowiadają się światowi eksperci z dziedziny medycyny klasycznej, naturalnej i dietetyki. Mniej radykalni wyznawcy zielonego, piją przynajmniej raz dziennie soki z zielonych warzyw, sałat i ziół lub miksują przepyszne zielone koktajle, którymi zastępują śniadanie i kolację.

Swój wiosenny kolor koktajle zawdzięczają zawartym w liściach chlorofilowi, który nie bez przyczyny nazywany jest zieloną krwią. Struktura molekularna chlorofilu i znajdującej się w ludzkiej krwi hemoglobiny jest niemalże identyczna – różnica polega na tym, że w cząsteczce chlorofilu magnez jest środkowym atomem a we krwi – żelazo. Dzięki swej budowie chlorofil wspomaga zdolność krwi do wiązania tlenu, pobudza regenerację i wytwarzanie komórek, wspomaga układ odpornościowy i oczyszcza organizm. Zielone koktajle to oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa, dająca jednocześnie mnóstwo energii i siły. Nic dziwnego, organizm trawi je stosunkowo szybko, więc energia nie jest marnowana na procesy metaboliczne, stąd bierze się poczucie, że po zielonej kuracji można przenosić góry.

Od czasu kiedy wszystkie plotkarskie portale obiegło zdjęcie Collina Farrella z kubkiem zielonego smoothie, nie ma już chyba osoby, która odważyłaby się powiedzieć, że jak coś w kubku jest zielone, to na pewno się popsuło.

Wiedząc o tym, że zielone warzywa mają mnóstwo odmładzających i uzdrawiających antyoksydantów, minerałów, witamin, aminokwasów i żywych enzymów, trzeba jednak pamiętać, że do koktajli można używać jedynie warzyw, sałat i ziół z upraw ekologicznych. Inaczej zamiast zdrowia dostarczymy sobie mnóstwa szkodliwej chemii.

 

Przepis na koktajl ze szpinaku - Kliknij

Lody z natki pietruszki znajdziesz  - Kliknij