Mleko roślinne do koktajli

Drukuj
zdj. shutterstock
Osoby nietolerujące mleka również mogą cieszyć się owocowymi koktajlami. Sporządzone na bazie mlek roślinnych smakują wyśmienicie

Mleka roślinne stają się coraz bardziej popularne, nie są jednak w naszej diecie żadną nowością. Już w średniowieczu używano mleka migdałowego w poście zamiast mleka pochodzenia zwierzęcego.

Na rynku jest sporo różnych gatunków mleka roślinnego. Najbardziej popularne jest bogate w proteiny mleko sojowe. Do letnich owocowych koktajli najlepsze będzie mleko migdałowe lub kokosowe. Mleko migdałowe jest lekko słodkie i ma orzechowy aromat. Jest bogate w wapń i dwukrotnie mniej kaloryczne od mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera sporo żelaza a także nieco magnezu, fosforu, potasu i cynku. Jest bardzo smaczne ale też kaloryczne ( 200 kalorii w 100 ml).

Mleko roślinne można kupić w sklepie ale najlepiej i najtaniej zrobić je w domu. Przygotowanie go jest bardzo proste. Migdały lub zalewamy na noc wodą. Rano miksujemy w blenderze i przecedzamy przez gazę rozłożona na sitku. Pozostały miąższ można użyć do budyniów lub zup. Mleko kokosowe można zrobić tym samy sposobem z wiórków kokosowych lub miksując miąższ i sok ze świeżego kokosa.

mow