Walentynkowe menu

Drukuj
zdj. shutterstock
Tradycyjnie na kolację w święto zakochanych podaje się afrodyzjaki. Ale komu jakie? Jak? Są jakieś zasady? Znaleźliśmy najważniejsze!

Nie ma jednego idealnego jadłospisu miłości. Podobnie jak nie ma idealnego pocałunku. Choć wszyscy deklarują, że lubią delikatnie i namiętnie zarazem (!), to i tak wiadomo, że każdy lubi co innego… Z jedzeniem jest jeszcze trudniej niż z całowaniem. Korzystając z nieocenionej pomocy rysunkowych romansów starego Disneya, znaleźliśmy klucz do namiętnych uczt dla trzech typów kochanków. Po pierwsze dla tych, którzy kochają małe porcyjki i wielkie w miłości urozmaicenie, po drugie dla zakochanych włóczykijów i hultai o złotym sercu i po trzecie dla wyrafinowanych wielbicielek orientalnych przypraw i Kamasutry.

Malutkie porcyjki dla Śnieżek, które kochają krasnoludków

[kliknij, żeby zobaczyć film]

 

Jeżeli lubicie z ukochanym zdrobnienia, mówicie do siebie Misiu, Kotku, na kolacje jecie kanapeczki z masełkiem i serkiem (a nie chleb z masłem i serem), to Wasze przyjęcie dla dwojga powinno składać się z dużej ilości maleńkich przysmaków. Takich, które można jeść sobie z rączek i wkładać paluszkami prosto do ust. Szczególnie zgrabne i pożywne będą tycie bułeczki z ciasta francuskiego wypełnione farszem z ricotty i łososia. Jeżeli Misiu lubi regionalne smakołyki, serwujemy mu proste w przygotowaniu śliwunie w bekonie. Kotek, który kocha kuchnię tajską i włoską będzie szczęśliwy, kiedy z naszych łapek wprost do jego pyszczka trafią mini kuleczki tatara z tuńczyka z kolendrą, imbirem trawą cytrynową i limonką na zmianę z wytrawnymi pączuszkami serowymi z wasabi i parmezanem. Dla Tygryska kochającego luksus rozkoszą będą mini placuszki ziemniaczane z kawiorem. Z zachwytu ostro zamruczy. Mrauuu…

Mini bułeczki z ricottą

Śliwki w bekonie

Tatar z tuńczyka

Placki ziemniaczane inaczej

Pączki serowe na słono

 

Rozkosze jedzenia ze wspólnej miski dla Dam, które kochają Trampów

[kliknij, żeby zobaczyć film]

Jeżeli trafił ci się ukochany, który nie zdrabnia, nie może się zdecydować się czy jego ulubionym bohaterem jest Zakochany Kundel, czy Dzielny Wojak Szwejk, z rozrywek najbardziej lubi rozgrywki piłkarskie, z napojów piwo a z jedzenia pizzę, spaghetti oraz chleb z masłem i serem (ale za to z dobrym serem), to masz bardzo łatwe zadanie. Trafił ci się męski egzemplarz niewymagający i o szczerym, oddanym sercu. Zamiast tracić czas na ptifurki ugotuj na kolację solidną miskę spaghetti. Z miłości do ciebie zachwyci się spaghetti ze świeżymi pomidorkami, oregano i bazylią, ale wolałby makaron dla twardziela, czyli prawdziwe bolognese. Twardziel jest zwykle smakoszem patriotą, dlatego największy zryw pożądania wzbudzisz piekąc na walentynkową kolację pizzę z wędzonką, bryndzą i prawdziwkami. Bywa też miłośnikiem kultury niemieckiej, wędrówek po górach i skalnej wspinaczki. Fondue serowe z pieczoną w domu bułką utwierdzi go w przekonaniu, że jesteś kobietą jego życia.

Spaghetti z pomidorkami i parmezanem

Prawdziwe spaghetti bolognese

Pizza z wędzonką, bryndzą i prawdziwkami

Fondue serowe

Najprostsza ciabatta

 

Aladyn, czy Dżafar? Wybór Jasminy

[kliknij, żeby zobaczyć film]

Alladyn jest biedny a Dżafar bogaty, Aladyn jest piękny a Dżafar bogaty, Aladyn jest młody a Dżafar bogaty, Aladyn jest zmysłowy a Dżafar bogaty… Aladyn umie gotować a Dżafar nie! Wybór jest prosty. Żadna zmysłowa kobieta nie oprze się mężczyźnie, który umie gotować. A każdy bogaty palant, który nie umie rozbudzić swojej kobiety soczystymi kęsami pomarańczowej sałatki z daktylami migdałami i cynamonem, ani zachwycić bakłażanem faszerowanym orzechami i obsypanym ziarnami granatu, czy zaspokoić jej głodu mięsną roladką nadzianą daktylami, orzechami włoskimi i gorgonzolą, a zwłaszcza, jeżeli po zmysłowej uczcie nie włoży w usta oblubienicy daktyla z masą marcepanowo-pomarańczową (własnoręcznie wcześniej utartą)… przegra. Każdy bogaty, kulinarny nieudacznik straci wszystkie swoje walory wobec najbiedniejszego Aladyna, który wie, czym zaspokoić głód kobiety.

Sałatka pomarańczowa

Roladki z bakłażanów z pastą orzechową

Pierś kurczaka faszerowana daktylami

Daktyle z pomarańczową masą migdałową

Maryla Musidłowska