Jak mrozić dynię

Drukuj
zdj. shutterstock
Nie wiadomo, dlaczego nie ma w sklepach mrożonej dyni. Może dlatego, że odpowiednio przechowywana, teoretycznie powinna odczekać do wiosny ?

Ale tak się nie dzieje i po jesiennym szaleństwie dynie znikają na długie miesiące. Miłośnicy zup, sosów do makaronów i innych przysmaków z dyni musza pościć prawie rok w oczekiwaniu na kolejne zbiory. Jest jednak prosty sposób aby nie pozbawiać się dyni na rok. Należy ją zamrozić. Dynia świetnie znosi mrożenie. Można pokroić ją w kosteczkę i zamrozić ale wtedy zajmuje dużo miejsca w zamrażarce. Lepiej jest dynię upiec, zmiksować na puree i zamrozić w tej postaci. Oczywiście puree należy przedmrożeniem podzielić na sensowne porcje. Tak zamrożona dynie zajmie mniej miejsca i szybciej będzie gotowa do jedzenia po rozmrożeniu.

Monika Węgrzyn