Mrozimy grzyby

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Poza sezonem grzybowym smak najbliższy grzybom świeżym mają grzyby mrożone. Warto zamrozić kilka porcji aby o dowolnej porze roku cieszyć się smakiem jesiennej grzybowej.

Do mrożenia nadają się wszystkie gatunki grzybów, najmniej maślaki, które należy obrać ze skórki. Prawdziwki, podgrzybki i kozaki możemy mrozić w całości jeśli są niewielkie lub pokrojone w plastry, jeśli większe. Przed mrożeniem należy grzyby dokładnie oczyścić wilgotną ściereczką i pędzelkiem. Usuwanie piasku z zamrożonych jest bardzo trudne. Jeśli mamy zamrażarkę z funkcją głębokiego mrożenia możemy zamrozić grzyby surowe. W małej zamrażarce zawsze lepiej jest mrozić grzyby blanszowane. Zawsze też warto zblanszować kurki aby nie były gorzkie. Oczyszczone i ewentualnie pokrojone grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Rozkładamy na sitach aby dobrze obciekły. Potem dosuszamy na papierowych ręcznikach. Dzielimy na porcje przeznaczone do jednorazowego użycia i wkładamy do woreczków. Dobrze jest grzyby podpisać, choć oczywiście w chwili mrożenia, wydaje nam się, że nawet po kilku miesiącach rozpoznamy je bez trudu. Mrożone grzyby można przechowywać do pół roku.

Monika Węgrzyn