Jak obchodzić się z miodem?

Drukuj
zdj. shutterstock
Miód jest naturalnym antybiotykiem, ma silne działanie przeciwbakteryjne. Ale nie zawsze!

Miód podgrzany do temperatury wyższej niż 60 C traci wszelkie dobroczynne właściwości. Najlepszym sposobem wykorzystania jego dobroczynnego działania jest rozpuszczenie łyżeczki miodu w szklance ciepłej wody i zostawienie jej na noc. Rano wypić ze smakiem z dodatkiem np. soku z cytryny. Taką miodową kurację warto przeprowadzić szczególnie jesienią. Powinno nas to uodpornić na wszelkie jesienne dolegliwości. Miód ma działanie nie tylko przeciwbakteryjne, ale też usuwa z organizmu toksyny i wspiera pracę wątroby. Działa tez dobroczynnie na układ krwionośny, pobudzając produkcje hemoglobiny i obniżając ciśnienie. Jest wskazany dla osób wykonujących ciężka pracę czy to fizyczną czy psychiczną. Nie bez powodu jest obowiązkowym składnikiem diety sportowców! Wszystko, co napisano powyżej nie znaczy, że pajda świeżego chleba z masłem i miodem jest marnowaniem miodu! Smacznego.

Monika Węgrzyn