Jak smażyć kotlety?

Drukuj
zdj. shutterstock
Zasadniczą rolę w smażeniu kotletów odgrywa porządny, gruby ręcznik papierowy.

Aby efekt smażenia był zadowalający tłuszcz na patelni musi być rozgrzany. Z braku termometru możemy posłużyć się ręką - ostrożnie przesunąć dłoń ponad powierzchnią tłuszczu. Powinniśmy poczuć wyczuwalne ciepło. Jeśli tłuszcz jest zbyt zimny potrawa wchłonie go zamiast natychmiast zamknąć się „w skorupce”.  Jeśli smażymy tylko tyle porcji, ile mieści się jednorazowo na patelni nie ma problemu. Smażymy, zdejmujmy z patelni i już. Jeśli jednak w kolejce czeka kolejna porcja kotletów dobrze jest po zdjęciu pierwszej partii zetrzeć z patelni papierowym ręcznikiem resztki panierki aby następne kotlety nie były pokryte czarnymi kawałeczkami przypalonej bułki tartej. A na innym kawałku ręcznika układamy kotlety aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.