Jak traktować bakłażany

Drukuj
zdj. shutterstock
Niektóre odmiany bakłażanów zawierają charakterystyczną goryczkę. Możemy się jej pozbyć.

Nie wszystkie bakłażany mają gorzkawy posmak, nowoczesne odmiany są go prawie zupełnie pozbawione. Na wszelki wypadek, aby usunąć gorycz należy pokroić bakłażany w plastry, posolić je i odłożyć na sicie. Po 20 minutach należy opłukać je z soli i wydzielonego soku i osuszyć. Potem można bakłażany smażyć. Przed pieczeniem bakłażanów w całości należy je nakłuć w wielu miejscach widelcem. Po upieczeniu można włożyć całe bakłażany do zimnej wody na 30 minut aby pozbyć się goryczki. Potem można je obrać. W większości przepisów bakłażany się smaży. Jednak chłoną one wówczas bardzo dużo tłuszczu. Mniej kalorii mają bakłażany pieczone lub gotowane. Znakomicie komponują się z pomidorami, czosnkiem, natką pietruszki.

Monika Węgrzyn