Pięć powodów, dla których warto jeść pomidory
Drukuj1. Pomidory zawierają likopen – czyli substancję zwalczającą wolne rodniki. Likopen poprzez oddanie swojego elektronu neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA, tym samym zapobiega chorobom nowotworowym oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób krążenia i cukrzycy typu 2 oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, przecier pomidorowy, koncentrat, pomidory w słoikach, sok pomidorowy.
2. Pomidory są zasobne w kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin.
3. Pomidory są bogate w potas który pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego, gospodarki wodnej organizmu oraz poprawia funkcjonowanie mózgu.
4. Są niskoenergetyczne. Wartość kaloryczna pomidorów to zaledwie 16-20 kcal/100 g w zależności od tego jak bardzo są słodkie. Pomidory mają aż 95% wody, dlatego można je jeść bez ryzyka przybierania na wadze.
5. Mają działanie zasadotwórcze czyli, odkwaszają organizm.
Choć pomidory są najsmaczniejsze późnym latem i wczesną jesienią, to są jednym z niewielu warzyw, które po przetworzeniu wykazują większe właściwości zdrowotne niż w stanie surowym. Zatem, kiedy skończy się pomidorowy sezon jedzmy sosy i pijmy pomidorowe soki. Ważne, żeby przetworzone pomidory były przechowywane w szklanych słoikach i butelkach, a nie w puszkach, które zawierają szkodliwy dla zdrowia BPA (biosfenol A), który niestety bardzo dobrze rozpuszcza się w kwaśnym środowisku.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, 4line.pl