- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna pełnoziarnista | 175 g |
sól | szczypta |
drożdże szybko rosnące | 1 łyżeczka |
ciepła woda | 150 ml |
oliwa z oliwek | 1 łyżka |
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać ciepłą wodę i oliwę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Aby krąg ciasta miał jednakową grubość w każdym miejscu, wałkować je od środka na zewnątrz. Obracać ciasto w miarę rozwałkowywania.
Rozklepać ciasto, obracając je w posypanych mąką dłoniach, aż osiągnie ok. 25 cm średnicy i 1 cm grubości. Piec na złoty kolor w temperaturze 220°C 15-20 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...