- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze | 4 |
koper włoski | 1 mała bulwa |
czerwona cebula | 1 |
świeży rozmaryn | do dekoracji |
dobre czarne oliwki | 100 g |
Sos: | |
oliwa | 4 łyżki |
biały ocet winny | 2 łyżki |
sól i czarny pieprz | |
Odfiletować pomarańcze. Fenkuł umyć, osuszyć, odciąć delikatne zielone listki (zachować do dekoracji) i łodygi. Bulwę przekroić pionowo na pół, a następnie każdą połówkę pokroić w plasterki. Obrać i pokroić w cienkie plasterki cebulę.
Przygotować sos: wlać do słoika oliwę i ocet winny. Doprawić solą i pieprzem. Zakręć słoik i potrząsać aż do uzyskania emulsji. Warzywa ułożyć na talerzach, polać sosem, udekorować ziołami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...