Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Włożyć do miski, polać sokiem z ½ cytryny i dwiema łyżkami oliwy. Oprószyć pieprzem i solą. Wstawić na godzinę do lodówki. Wlać pozostałą oliwę do naczynia żaroodpornego. Włożyć kawałki mięsa. Dodać oliwki. Pokroić cytrynę w półplasterki i ułożyć na wierzchu potrawy. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 25 minut.
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
podwójna pierś z kurczaka | 1 |
czarne oliwki | kilkanaście sztuk |
cytryna | 2 |
oliwa | 0,5 szklanki |
pieprz | |
sól | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...