- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Dynia (najlepiej hokkaido) | 400 g |
ryż | 1/2 szklanki |
pestki dyni | 2 garście |
Czarna fasolka | 1/2 szklanki |
Duży pomidor | 1 |
oliwa | 100 ml |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
Rozmaryn do dekoracji | |
sól i pieprz | |
Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, nalać świeżą wodę, ugotować do miękkości. Ugotować ryż. Dynię umyć, pokroić w cząstki, nie obierać. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cząstki dyni posmarować oliwą i upiec (ok 20 minut). Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Z pomidora usunąć sok i pestki. Pokroić w kostkę. Wymieszać fasolkę, ryż, pestki i pomidora z oliwą o octem, zostawiając 2 łyżki sosu do polania dyni. Ułożyć dynię na sałatce ryżowej i polać resztą sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować rozmarynem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...