Auszpik, czyli galaretka
Drukuj
W kuchni staropolskiej była to potrawa z pulard, kapłonów lub ryb, gotowanych w na tyle esencjonalnym wywarze, że po wlaniu do formy i ostudzeniu, zestalał się on w galaretkę i nadawał do krojenia. Auszpiki w kuchni barokowej były często studzone w ozdobnych formach, dekorowane, barwione i aromatyzowane, tak, że stawały się jadalnymi rzeźbami. Współczesne auszpiki, tymbaliki i galaretki robi się z użyciem żelatyny spożywczej.
Redakcja
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...