Cook It Raw

Drukuj
zdj. shutterstock
Cook It Raw, czyli powrót do kulinarnych korzeni - to projekt kulinarny stworzony przez wybitnych szefów kuchni, który ma na celu poszukiwanie inspiracji wśród lokalnych produktów z całego świata. Początki sięgają roku 2009, kiedy to z inicjatywy Rene Redzepiego, szefa kuchni Kopenhaskiej Nomy (uznanej w latach 2012, 2011 i 2010 za najlepszą restaurację na świecie), podczas szczytu klimatycznego w Kopenhadze, najwybitniejsi kucharze postanowili stworzyć projekt, który pozwoli im odkryć pierwotną kulturę kulinarną.

„Cook It Raw” jest powrotem do korzeni. Szefowie kuchni z całego świata spotykają się na kilka dni w wybranym miejscu na Ziemi żeby znaleźć inspirację do swojej pracy poznając lokalne, często powszechnie zupełnie nieznane produkty i potrawy naturalne. Chodzą do lasu, nad morze, na targ. Przy okazji rozmawiają z lokalnymi producentami, poznają stare techniki „obróbki” produktów, podglądają tradycje kulinarne, ale również szukają inspiracji na własną rękę.

Dotychczas kucharze odwiedzili: Kopenhagę w Danii, Collio we Włoszech, Laponię, prefekturę Ishikawa w Japonii i Suwalszczyznę w Polsce.

Redakcja