Drożdże

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Drożdże to środek spulchniający znany już 5000 lat temu.

Dostępne są różne rodzaje drożdży Świeże drożdże zwykle miesza się z letnim płynem, cukrem i mąką tworząc tak zwany zaczyn (rozczyn), który odstawia się do wyrośnięcia (aby drożdże „ruszyły”) zanim połączy się go z resztą składników. Jest bardzo ważne aby świeże drożdże były rzeczywiście bardzo świeże – nie mogą być wysuszone ani pokryte białym nalotem. Suszone drożdże są bardziej skoncentrowane i mają postać małych granulek, sprzedawanych w saszetkach. Przechowywane w szczelnym pojemniku, zachowują świeżość do 6 miesięcy. Drożdże błyskawiczne to odmiana drożdży suszonych. Występują w postaci bardzo drobnych granulek wymieszanych z polepszaczami do pieczywa, które sprawiają, że ciasto wyrasta szybciej. Stosuje się je do wypieku chleba ale nie do ciasta drożdżowego. Nie robi się z nich zaczynu lecz miesza się z mąką.

Przelicznik różnych rodzajów drożdży: 50 g świeżych drożdży to 8 łyżeczek drożdży suszonych lub 6 łyżeczek drożdży instant.