Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki

      Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas 1 godz.
      • Trudność
      • Porcja dla
      Farsz:
      tłusta baranina 300 g
      wieprzowina 200 g
      cebule 3
      bulion 3/4 szklanki
      pieprz
      mielone nasiona kolendry
      sól i pieprz do smaku
      oliwa 1 łyżka
      ciasto:
      mąka 500 g
      letnia woda ok. 1 szklanki
      sól 1 łyżeczka
      mąka do podsypywania
      Sakiewki z ciasta pierogowego skrywające wewnątrz mięsny farsz zatopiony w aromatycznym rosołku.

      Farsz:

      Baraninę i wieprzowinę drobno posiekać lub zemleć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do mięsa, przyprawić solą, pieprzem, kolendrą. Do przygotowanej masy wlać tyle bulionu ile wsiąknie w mięso, nie więcej jednak niż szklankę. Odstawić na pół godziny.

      Ciasto:

      Z mąki usypać stożek, zrobić w nim dziurkę tak jak w wulkanie. Wsypać sól i stopniowo dodawać wodę, wymieszać i zagnieść sprężyste, twarde ciasto jak na pierogi. Uformować ciasto w kulę, przykryć i zostawić na pół godziny. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować ją na placek o grubości ok. 1,5 cm. Posypać ciasto warstewką mąki i szklanką wycinać talarki ciasta. Talarki jeszcze raz obtoczyć w mące i rozwałkować je na cieniutkie placuszki.

      Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę farszu i zebrać brzegi w harmonijkę. Skleić czubek w zgrabny czubeczek. Nadmiar ciasta z czubka odciąć nożyczkami.  Do wrzącej osolonej wody wkładać partiami Chinkali. Zamieszać delikatnie łyżką, żeby ciasto nie przykleiło się do dna garnka. Gotować pół minuty po wypłynięciu. Podawać gorące.

      Chinkali najlepiej jeść ręką. Kiedy przestygną na tyle, żeby można było chwycić za czubeczek z ciasta, podnosi się poduszeczkę Chinkali do ust i delikatnie nadgryza w taki sposób, żeby móc wypić znajdujący się wewnątrz rosołek. Dopiero po wypiciu aromatycznego mięsnego bulionu należy zabrać się za farsz.

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 3. Ciasto na naleśniki
      • 4. Podział tuszy wołowej
      • 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 6. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
      • 7. Ciasto na pizzę
      • 8. Świąteczny bigos staropolski
      • 9. Ketchup domowy
      • 10. Święty Jacek z Pierogami

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki - Przepisy.Sakiewki z ciasta pierogowego skrywające wewnątrz mięsny farsz zatopiony w aromatycznym rosołku. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2023 Smaki Życia.