Przez żołądek do zdrowia…

Drukuj
zdj. shutterstock
Zamiast wieprzowiny, jedz gotowane mięso drobiowe, do którego najlepszym dodatkiem jest ryż. Albo zaserwuj sobie gotowanego morszczuka. Takie rady dla pacjentów ma portugalski Narodowy Fundusz Zdrowia. To odpowiedź urzędników na krytykę usług publicznej służby zdrowia, którą finansuje NFZ.

Autorzy rad zalecają rezygnować z mięsa czerwonego i zastępować je potrawami na bazie białego. Sugerują też, żeby zamiast sztuki wieprzowej wybierać gotowane mięso drobiowe bez skóry.

NFZ w Lizbonie poleca też jajka, najlepiej gotowane. - W przypadku smażenia należy do minimum ograniczyć ilość tłuszczu, na jakim następuje ich obróbka. W niektórych przypadkach jajka, rybę, czy mięso można zastąpić warzywami, takimi jak zielony groszek czy fasolka szparagowa – sugerują eksperci. Jeśli chodzi o napoje, to najbardziej polecana jest woda. Powinna być podstawą wszystkich posiłków, a także być pita poza godzinami ich spożywania- dodają urzędnicy portugalskiego NFZ. Posiłki zaproponowane na stronie internetowej urzędu kosztują pomiędzy 2,78 a 7,18 euro.

Redakcja