Kolorowe naleśniki dla niejadka

Drukuj
zdj. Monika Węgrzyn
"Sushi po polsku" czyli naleśniki z kolorowym, wytrawnym nadzieniem to znakomity pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi.

Aby zabawa była udana należy najpierw bez pomocy dzieci usmażyć naleśniki. Mogą być traydycyjne ale można też do ciasta naleśnikowego dodać kilka kropli koncentratu barszczu czerwonego. Otrzymamy wówczas naleśniki różówe. Dodatek spiruliny da nam naleśniki zielone. Teraz przygotowujemy nadzienie. Znakomicie sprawdza się tawaróg zmiksowany z warzywami. Jeśli zmiksujemy go z brokułem gotowanym na parze dostaniemy farsz zielony, jeśli z pieczonymi buraczkami farsz różowy. Twarogi warzywne należy oczywiście doprawić solą. Nastęnie przygotowujemy wędliny i warzywa pokrojone w słupki. Może to być papryka, marchew, ogórek, szynka czy kabanosy. Teraz, gdy produkty są gotowe, możemy zaprosić dzieci do wspólnego gotowania. Smarujemy naleśniki warzywnymi twarogami i układamy na nich słupki dodatków według własnej fantazji. Następnie ciasno zwijamy naleśniki jak rolki sushi i kroimy je  w kawałki. Ułożone na talerzu prezentują się pięknie i zachęcają do degustacji. Naleśniki przygotowane w ten sposób znakomicie nadają się do szkolnych śniadniówek.

Przepis tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/kolorowe-nalesniki/

mow