Polskie miody z europejskimi certyfikatami
DrukujZostały uhonorowane unijnymi certyfikatami. Są to produkty najwyższej jakości. Należą do nich podkarpacki miód spadziowy (ChNP – Chroniona Nazwa Pochodzenia) produkowany na terenie województwa podkarpackiego, w którym dominuje spadź pochodząca z jodły.
Miód drahimski to pięć odmian miodów pszczelich nektarowych, pochodzących z Pojezierza Drawskiego: gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy oraz wielokwiatowy. Miód drahimski uzyskał unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Kolejny hit wśród polskich miodów to miód kurpiowski. Jest miodem wielokwiatowym, nektarowym z ewentualnym dodatkiem spadzi.
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich ma piękną barwę bursztynowo-herbacianą. Przed krystalizacją bywa bursztynowy, a nawet czerwonobursztynowy, natomiast po niej nabiera głębi i staje się żółtopomarańczowy do brunatnego. Jak na miód jest niezbyt słodki, wręcz gorzkawy. Ma intensywny wrzosowy zapach.
Ewenementem jest miód po polskiej stronie granicy zwany miodem z Sejneńszczyzny a po drugiej, litewskiej miodem z Łoździejszczyzny. Oba, traktowane jako jedne produkt, zostały uhonorowane certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia.
mow