Sałatka florystyczna

Drukuj
zdj.shutterstock
Wszyscy wiemy, że jedzenie warzyw i owoców jest bardzo zdrowe. A kwiaty? Czy kwiaty się je? Tak, oczywiście, i nie chodzi o kalafiory.

Wiele gatunków roślin ma kwiaty, które nie tylko są jadalne, ale zawierają wiele składników bardzo cennych dla zdrowia, a nawet leczniczych. Nie tylko witaminy i minerały, ale także karoten, antyoksydanty, olejki eteryczne  i inne dobroczynne substancje. Najczęściej w kuchni wykorzystuje się płatki róż do sporządzania konfitur i wody różanej, kwiaty lawendy do przyprawiania sałatek i deserów. Jednak kwiatowa możliwości są  o wiele większe. Kwitną właśnie  dzikie bzy i akacje, których kwiatostany ciekawie smakują  smażone w cieście naleśnikowym. Na targu warzywnym można czasem kupić kwiaty cukinii, dyni czy ogórecznika, ale oczywiście najprzyjemniej jest używać roślin samodzielnie wyhodowanych. Będziemy  wtedy mieli pod ręką zawsze świeże kwiatki. Do sałatek znakomicie nadają się popularne nasturcje, drobne bratki, płatki pomarańczowych nagietków. Świetnie wpływających na cerę. Możemy też jeść słodkawe płatki liliowców, mieczyków i goździka.  Chłodnik posypany kilkoma kwiatkami chabrów  wygląda pięknie i niecodziennie. Kilka stokrotek  na cieście  będzie nie tylko uroczą ozdobą, ale wpłynie też dobrze na trawienie.

Dla mniej odważnych proponuję kwiatki szczypiorku, oregano i macierzanki. Sałatki z ich dodatkiem świetnie smakują i znakomicie wyglądają.

Nie wolno jednak jeść kwiatów kupionych w kwiaciarni i z roślin rosnących przy drogach, aby uniknąć szkodliwej chemii w nich zawartej. Zawsze też wybierajmy te gatunki, które potrafimy z całą pewnością rozpoznać. Smacznego!

 Ula Zaborowska