Sierpniowa spiżarnia

Drukuj
zdj. shutterstock
Kolejny etap lata to czas na nowe przetwory do naszej spiżarni. Do owoców właśnie dołączają warzywa. Oto spiżarniane kalendarium na sierpień.

Najwyższy czas na kiszenie ogórków. Warto pamiętać, że ogórki do kiszenia powinny być bardzo świeże (ideałem jest kiszenie ogórków tego samego dnia, w którym zostały zebrane). Zaczynają się gruntowe pomidory. Na przecier wybieramy te maksymalnie mięsiste, które zawierają mało soku. Zrobienie przecieru z pomidorów znacznie ułatwia przystawka do robota kuchennego z funkcja przecierania. Jeśli jej nie mamy użyjmy mechanicznego przecieraka, bo przecieranie przez sito to robota wyłącznie dla najbardziej pracowitych. Koniecznie teraz trzeba zamrozić koperek. To bardzo wdzięczny przetwór, bo pracy przy nim niewiele, a efekt bezcenny – cały rok możemy się cieszyć świeżym koperkiem po bardzo rozsądnej cenie. Czas też brać się za warzywa. Na straganach czekają już kabaczki, papryka, cukinie i bakłażany. Zaczynają się grzyby które już teraz należy suszyć i marynować. Z owoców zostały nam jeszcze morele i brzoskwinie. Zaraz zaczną się śliwki a z nimi powidłowe szaleństwo. Jak widać sierpień dla miłośników zapełniania spiżarń zapowiada się bogato.