Jak umyć warzywa i owoce z pestycydów

Drukuj
zdj. StockFood
Ponieważ większość warzyw i owoców dostępnych w masowej sprzedaży pochodzi z upraw gdzie stosuje się pestycydy, musimy pamiętać o dokładnym zmyciu z nich tych szkodliwych dla zdrowia chemikaliów. Niestety sama woda nie wystarczy.

Pestycydy stosowane w uprawach przemysłowych mają skład opracowany tak, aby nie zmywał ich deszcz. Dlatego nie da się ich usunąć przy pomocy wody. Udaje się je rozpuścić i zmyć wyłącznie w wodzie o odczynie alkalicznym. Dlatego myjąc warzywa i owoce należy najpierw wypłukać je w wodzie zakwaszonej octem spirytusowym lub jabłkowym (ok. 100 ml na litr wody), która usunie groźne bakterie chorobotwórcze takie jak salmonella, e.coli czy listeria a następnie zamoczyć na 2 minuty w wodzie o odczynia alkalicznym czyli wymieszanej z sodą oczyszczoną w proporcji 1 łyżka sody na litr wody i rozpuścić pestycydy. Na koniec trzeba opłukać warzywa i owoce pod bieżącą wodą. Osuszone przechowujemy w lodówce.

Wodę o odczynie kwaśnym lub zasadowym można przygotować również przy pomocy specjalnego urządzenia. Do zakwaszenia wody trzeba nastawić maszynę na pH 2,5 -3,5. Natomiast w celu otrzymania wody o charakterze zasadowym należy nastawić urządzenie na pH 10-11,5. Czysta woda ma pH neutralne -7. 

 

Warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami  - Czytaj więcej ...