Pieczenie ryb

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Jest kilka sposobów pieczenia ryb. Możemy piec je odkryte, w całości, w folii lub w papilotkach. Zawsze pieczemy ryby w temperaturze 180 C.

Nie jest polecane pieczenie łososia w całości. Do takiego pieczenia lepiej nadają się mniejsze ryby. Pieczemy je w odkrytej brytfance. Należy pamiętać aby przed pieczeniem polać rybę mieszanką wina i wody lub wina i bulionu rybnego. W trakcie pieczenia ryby nie przykrywamy. Rybę pieczemy w zależności od rozmiaru od 25 do 40 minut. Przed pieczeniem możemy ją natrzeć solą i ziołami i nafaszerować.

Piecznie w papilotkach ( z francuskiego: en papillote) oznacza pieczenie w papierowych torebkach. Jest to sposób bardzo dobry, gdyż podobnie jak przy pieczeniu w folii ryba zachowuje wilgotność. Papilotki tradycyjnie wykonujemy z dwóch kawałków papieru do pieczenia. Wycinamy papier w kształcie ryby lecz dodając po bokach po 5 cm. Umieszczamy rybę na jednym kawałku papieru, przykrywamy drugim i dokładnie zwijamy boki obu kawałków papieru razem, tworząc papierową torebkę. Zamiast dwóch kawałków papieru możemy użyć jednego dużego. Umieszczamy na nim rybę i zawijamy papier od góry, zamykając torebkę. Jest to tak efektowny sposób, że podajemy ryby nie rozwijając ich z papilotek. Do wnętrza możemy dodać warzywa, plasterki lub sok z cytryny, wino i zioła. Tak zapakowane kawałki ryby (dzwonka lub fileciki) pieczemy ok 15-20 minut.

Monika Węgrzyn