Rycerka masła

Drukuj
1461721_779678532059305_1697691666_n
Prof. dr hab. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego jest postacią kontrowersyjną. Od lat głosi hasło, że najzdrowsze jest masło, a margaryna i oleje roślinne są fe.

Co jakiś czas przez internet przetacza się fala dyskusji z tezami profesor Cichosz. Ma ona zaprzysięgłych wrogów, z których część - nie wdając się w polemiki merytoryczne - odsądza ją od czci i wiary, gdyż pracuje w Katedrze Mleczarstwa, a zatem, nie jest obiektywna. Przeciwnicy tej tezy pytają retorycznie, czy aby znać się na mleku i mówić o nim obiektywnie należy być z wykształcenia geologiem czy raczej prawnikiem? Poza argumentami ad personam są i argumenty ad rem. Warto przeczytać burzliwe ineternetowe dyskusje aby wyrobić sobie własny pogląd. Jedno jest pewne profesor Cichosz to osobowość silna i budząca emocje, prawdziwa rycerka masła. Oto niektóre z jej tez:

„Mówi się, że margaryna jest źródłem niezbędnych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem, ale nie mówi się, że w procesach technologicznych, jakim jest poddawana, zanim trafi na nasze stoły, te nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone. W dodatku powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla organizmu człowieka. Nie tylko więc nie ma z nich żadnego pożytku, lecz wręcz przeciwnie – szkodzą.”

O ile co do margaryny sprawa jest oczywista, bo nic zdrowego być w niej nie może o tyle naturalne tłuszcze roślinne mają raczej dobrą prasę. Ale profesor Cichosz mówi:

„Wszystkie (oleje) stają się niezdrowe, kiedy spożywamy je w nadmiarze. Całodobowe zapotrzebowanie człowieka na nienasycone kwasy z tłuszczów roślinnych pokrywa zaledwie 5,5 grama oleju, czyli jedna łyżeczka od herbaty. Wszystko, co w nadmiarze, jest szkodliwe. Podobnie jak z lekarstwem – dawka zapisana przez lekarza nam pomoże, ale jej kilkakrotne przekroczenie to zagrożenie dla zdrowia. A po drugie, oleje zawsze szkodzą po poddaniu ich jakiejkolwiek obróbce termicznej. Smażenie na olejach jest bardzo szkodliwe, to duże zagrożenie dla zdrowia.”

Przy czym oliwa z oliwek jest, zdaniem profesor Cichosz o wiele lepsza od wszystkich innych olejów.  Warto poczytać o tym, że masło jest zdrowe, zwłaszcza, że zawsze miło słuchać, że to co smaczne jest zdrowe!

Monika Węgrzyn

 

Wywiady z profesor Grażyną Cichosz i dyskusje:

Wyborcza.pl - Kliknij

Pokazywarka.pl - Kliknij

Facebook.pl - Kliknij

nowadebata.pl - Kliknij