Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać żółtko, doprawić solą i pieprzem i ubić trzepaczką. Nie przerywając ubijania, cienkim strumyczkiem wlewać oliwę z oliwek. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać. Do aioli można dodać ziół, szafranu albo chili. Warzywa umyć i ugotować na parze. Podawać z sosem.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czosnek | 4 ząbki |
zółtko | 1 |
Sól, pieprz do smaku |
sok z cytryny | 1 |
oliwa z oliwek | 250 ml |
Sezonowe warzywa surowe i gotowane na parze do wyboru | 1 kg |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...