- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
cienkie, kształtne marchewki z nacią | 8 |
pomarańcze | 1 |
masło | 4 łyżki |
posiekana dymka | 1/2 filiżanki |
cukier | 1 łyżka |
kolendra | szczypta |
rosół | 100 ml |
sól i świeżo mielony czarny pieprz | |
Obrać skórkę z pomarańczy, posiekać, gotować minutę w niewielkiej ilości wody. Opłukać pod zimną wodą i pozostawić na dobę do wyschnięcia. Z pomarańczy wycisnąć sok. Marchew obrać, pozostawiając około centymetra łodyg. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać sok, kolendrę, cukier, sól i marchewki w całości. Przykryć. Dusić 5 minut. Dolać rosół, doprowadzić do wrzenia gotować 15 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wyjąć marchewki, przykryć by nie wystygły. Zredukować sos do 100 ml, zmiksować. Podawać marchewki z sosem, posypane skórką pomarańczową.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...