- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1,5 szklanki |
cukier | 1 szklanka i 3 łyżki |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
jajka | 4 |
śmietana 22% | 1/2 szklanki |
sok z cytryny | 3,5 łyżki |
skórka starta z 3 cytryn | |
rozpuszczone, przestudzone masło | 6 łyżek |
masło do formy | |
Nagrzać piekarnik do 175 C. Wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka i miksować na wolnych obrotach aż masa będzie gładka. Wymieszać śmietanę z masłem i sokiem z cytryny. Dodać do masy i wymieszać. Wlać ciasto do posmarowanej masłem keksówki. Piec około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzone polać lukrem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...