- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karp w całości | 1 |
filety z karpia | 2 sztuki |
chałka | 0,5 sztuki |
jajka | 2 |
migdały | 50 g |
miód | |
pieprz | |
Niejadalne części karpia (głowa, szkielet, ogon) | |
cukier na karmel | 2 łyżki stołowe |
cebula | 2 sztuki |
mleko | 0,5 litra |
masło | 1 kostka |
ziele angielskie | |
liść laurowy | |
sól | |
jajko | 2 sztuki |
rodzynki | 50 g |
miód, sól, pieprz | do smaku |
włoszczyzna bez kapusty | 1 pęczek |
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz | do smaku |
Wszystkie składniki galarety (niejadalne części karpia, włoszczyzna bez kapusty, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu i przecedzeniu przez gazę dodać do galarety karmel, sól i pieprz.
Karpia należy wypatroszyć, umyć i posolić. Filety oddzielić od skóry, chałkę namoczyć w mleku i wszystko zmielić. Z jaj oddzielić żółtka i rozetrzeć z połową masła, białka ubić na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na drugiej części masła. Wszystkie składniki farszu delikatnie połączyć dodając rodzynki namoczone w porto i posiekane obrane migdały. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w pieluchę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną i wystudzoną rybę układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i migdałami. Karpia zalewamy galaretą i pozostawiamy do zastygnięcia.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...