- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mączyste ziemniaki | 2 kg |
cebula | 2 |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki |
jajko | 1 |
sól i pieprz |
Farsz: | |
mięso wołowe (pręga, rostbef) | 700 g |
majeranek | |
lubczyk | |
Surową masę ziemniaczaną włożyć do sitka wyłożonego gazą i osączyć. Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Ziemniaki w mundurkach obierać i przepuścić przez praskę. Gdy nieco ostygną wymieszać z surowymi, dodając mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobić masę, doprawiając solą i pieprzem. Mięso przepuścić przez maszynkę razem z drugą obraną cebulą. Doprawić farsz ziołami, solą i pieprzem. Kawałki masy ziemniaczanej rozpłaszczać w dłoniach, wkładać farsz i zlepiać w dość owalne kluski. Do osolonego wrzątku wkładać delikatnie kartacze i gotować ok. 30-40 minut, 15 minut od wypłynięcia. Pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę lub boczek roztopić na patelni. Odcedzić kartacze, polać okrasą i podawać.
Jeśli kartacze znudzą się rodzinie (nie nastąpi to jednak zbyt szybko) możemy farsz mięsny zastąpić farszem grzybowym, z ugotowanych i posiekanych grzybów z dodatkiem podsmażonej cebulki.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...