Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem z Jędrzejowa

      Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem z Jędrzejowa i jabłkami łąckimi

      Drukuj

      Przepis

      Serwujemy ze szklanką mleka. Takie śniadanie to idealny początek chłodnego dnia.

      • Czas przygotowania 20 min.
      • Czas oczekiwania 40 min.
      • Trudność
      • Porcja dla
      mleko 2 szklanki
      kasza jaglana gierczycka 300 g
      sól
      masło do posmarowania formy
      twarożek z Jędrzejowa lub Chmielnika 300 g
      jabłka łąckie 4
      cukier
      cynamon
      mielone goździki
      Na kruszonkę:
      masło 50 g
      mąka 3/4 szklanki
      cukier do kruszonki 5 łyżek
      cynamon do kruszonki 1 łyżeczka
      zdj. Adam Sztokinier
      Wspaniałe śniadanie lub deser stworzone na bazie najlepszych świętokrzyskich produktów.

      Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się zagotuje (uwaga, kipi!), wsypujemy kaszę. Lekko solimy. Przykrywamy i pozwalamy jej „pykać” na maleńkim ogniu, aż całe mleko zostanie przez kaszę wchłonięte. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia i odstawiamy na około 10 minut. Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.

      Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Połowę kaszy wkładamy na dno. Na niej rozprowadzamy połowę twarożku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki – ich połowę układamy na serku. Posypujemy owoce cukrem oraz cynamonem i goździkami. Potem znów kładziemy warstwę sera i owoców, a na wierzchu rozsypujemy resztę kaszy.

      Masło, mąkę i cukier z cynamonem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch zapiekanki.

      Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut).

       

       

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Zapraszamy na nasz fanpage
      • 3. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
      • 4. Podział tuszy wołowej
      • 5. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 7. Ciasto na pizzę
      • 8. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
      • 9. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 10. Policzki wołowe

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem z Jędrzejowa - Przepisy.Wspaniałe śniadanie lub deser stworzone na bazie najlepszych świętokrzyskich produktów. Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem z Jędrzejowa i jabłkami łąckimi to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2023 Smaki Życia.