Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Pascha wielkanocna

      Pascha wielkanocna

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      Uwielbiam ten przysmak prawosławnej Wielkanocy!

      • Czas 30 min.
      • Trudność
      • Porcja dla
      twaróg niekwaśny 1 kg
      cukier puder 1,5 szklanki
      masło 1 kostka
      żółtka 4
      rodzynki 100g
      figi 100g
      daktyle 100g
      orzechy 100g
      migdały siekane 100g
      skórka pomarańczowa kandyzowana 50g
      zdj. shutterstock
      Jeżeli myślisz, że pascha jest deserem trudnym do zrobienia, wypróbuj ten przepis. Ta pascha zawsze się udaje!

      Ser zemleć trzykrotnie. Zalać wrzątkiem rodzynki i odcedzić po 5 minutach. Posiekać figi, daktyle i orzechy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera. Gładką masę wymieszać z bakaliami.

      Ustawić sito na naczyniu, do którego będzie mogła spływać serwatka. Wyścielić sito lekko zwilżoną, podwójnie złożoną gazą. Przełożyć masę serową do sita, dociskając. Brzegi gazy zawinąć do góry, przykrywając masę serową. Położyć na wierzchu talerzyk dopasowany wielkością do wielkości sita. Obciążyć talerzyk (np. puszką lub słoikiem) i wstawić na noc do lodówki. Zlać płyn spod sita. Rozwinąć gazę od góry, przełożyć paschę na półmisek, zdjąć gazę. Ozdobić według własnej fantazji.

         

       

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Esencjonalny rosół
      • 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 4. Ciasto na pizzę
      • 5. Barszcz biały wielkanocny
      • 6. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 7. Tradycyjna zupa ogórkowa
      • 8. Pascha wielkanocna
      • 9. Policzki wołowe
      • 10. Pasztet domowy

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Pascha wielkanocna - Przepisy.Jeżeli myślisz, że pascha jest deserem trudnym do zrobienia, wypróbuj ten przepis. Ta pascha zawsze się udaje! Pascha wielkanocna to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2021 Smaki Życia.