- Czas przygotowania 40 dni
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażan | 4 |
papryka | 2 |
oliwa | 1/2 szklanki |
czosnek | 4 ząbki |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
sól | |
Bakłażany nakłuć widelcem w wielu miejscach. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok położyć papryki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200C. Wyjąć. Bakłażany obrać ze skórki, posiekać miąższ. Papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie zamknąć. Zostawić na 30 minut. Wyjąć papryki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić. Doprawić bakłażany oliwą, roztartym czosnkiem, octem i solą. Dodać paprykę. Włożyć do szklanej miski, przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z pieczywem. Sałatkę można również doprawić majonezem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...