Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Esencjonalny rosół

      Esencjonalny rosół

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas 4 godz.
      • Trudność
      • Porcja dla
      kura rosołowa ekologiczna 1
      szponder wołowy 500g
      marchewka 6
      pietruszka 6
      seler 1
      cebula 2
      por 1
      kapusta włoska ćwiartka
      natka pietruszki 1 pęczek
      lubczyk 1 pęczek lub 2 łyżki
      pieprz ziarnisty 1 łyżka
      goździki 5
      liście laurowe 5
      ziele angielskie 5 ziaren
      sól
      natka do podania
      zdj. shutterstock
      Długo gotowany na dobrej wodzie rosół wołowo-drobiowy to potrawa naprawdę odświętna.

      Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i lubczyku świeżego) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy i nie solić. Zostawić na małym ogniu na 3 godziny. Posolić, dodać natkę i lubczyk i „pyrkać” jeszcze pół godziny do godziny. Rosołu nie można gotować, trzeba sprawić, żeby „pyrkał”. Odcedzić po ostudzeniu. Jeżeli ma być chudy: odcedzony rosół mocno schłodzić i zdjąć tłuszcz. Nie cały, bo dużo smaku jest rozpuszczonego właśnie w tłuszczu!

      Jeżeli rosół ma być klarowny, do zimnego przecedzonego rosołu dodać 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Przecedzić przez gazę. Warzywa i mięso użyć do farszów,  lub zjeść z sosem musztardowym lub chrzanowym.

      Rosół podawać w filiżankach z posiekaną natką pietruszki, albo w talerzach z wermiszelem, domowym makaronem , kluskami z kaszy manny, lanymi kluseczkami koperkowymi  lub z knedlami z mąki macowej. Nadmiar można zamrozić w litrowych porcjach.

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Zapraszamy na nasz fanpage
      • 3. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
      • 4. Podział tuszy wołowej
      • 5. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 7. Ciasto na pizzę
      • 8. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
      • 9. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 10. Policzki wołowe

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Esencjonalny rosół - Przepisy.Długo gotowany na dobrej wodzie rosół wołowo-drobiowy to potrawa naprawdę odświętna. Esencjonalny rosół to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2023 Smaki Życia.