Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Tort kawowy

      Tort kawowy

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas przygotowania 6 godz.
      • Czas oczekiwania 8 godz.
      • Trudność
      • Porcja dla
      blaty bezowe:
      białka 4
      cukier 200 g
      krem:
      żółtka 3
      kawa 3 łyżki rozpuszczaln
      masło 2 kostki
      brandy 2 łyżki
      kawa do dekoracji
      zdj. shutterstock
      Ten znakomity deser jest łatwy do zrobienia a bardzo efektowny. Blaty bezowe można upiec wcześniej i trzymać w zamknięciu kilka tygodni.

      Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier nadal ubijając. Przygotować 2 duże płaskie blachy i wyłożyć je papierem. Na papierze narysować koła, posługując się dużym talerzem. Nałożyć na papier masę bezową, wypełniając narysowane okręgi. Obok położyć resztę masy bezowej, formując łyżką lub rękawem cukierniczym małe bezy (można użyć ich później do dekoracji tortu). Wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 80C. Włączyć termoobieg, lekko uchylić drzwiczki. Suszyć bezy około 4 godziny (można zostawić na noc).

      Przygotować masę. Zaparzyć espresso lub rozpuścić kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wrzątku. Cukier wsypać do rondla i skropić wodą. Ugotować z cukru syrop (na powierzchni powinna pojawić się piana, a syrop powinien się „ciągnąć” za wyjmowaną z niego łyżką). Zmiksować żółtka, ciągle ubijając wlewać syrop wąskim strumieniem. Gdy powstanie gładka masa, ubijać nadal aż ostygnie. Dodawać po kawałeczku miękkie masło, ciągle miksując. Gdy masa jest gładka dodać po łyżce kawę i alkohol. Blat bezowy posmarować masą, nałożyć kolejny blat, posmarować resztą masy i obłożyć małymi bezami. Posypać drobno zmieloną kawą. Wstawić na noc do lodówki.

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 3. Ciasto na naleśniki
      • 4. Podział tuszy wołowej
      • 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 6. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
      • 7. Ciasto na pizzę
      • 8. Świąteczny bigos staropolski
      • 9. Ketchup domowy
      • 10. Święty Jacek z Pierogami

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Tort kawowy - Przepisy.Ten znakomity deser jest łatwy do zrobienia a bardzo efektowny. Blaty bezowe można upiec wcześniej i trzymać w zamknięciu kilka tygodni. Tort kawowy to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2023 Smaki Życia.