- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory, tylko białe części | 500 g |
masło | 100 g |
bulion drobiowy | 1 l |
ziemniaki | 4 |
śmietanka kremówka 36% | |
sól i biały pieprz | |
Bulion z kury dokładnie odtłuścić. Pory pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać w rondlu masło i udusić pory. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Uduszone pory wyjąć łyżką cedzakową do innego naczynia. Do masła włożyć ziemniaki, poddusić, podlać bulionem. Ugotować do miękkości. Odłożyć trochę porów do dekoracji. Resztę dodać do ziemniaków. Wlać śmietankę. Wszystko zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Wafle gdańskie
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Gruszka z szynką parmeńską
- 6. Dzyndzałki z hreczką, czyli pierogi z kaszą gry...
- 7. Kuchnia Polska oczami Mike Colameco
- 8. Pierogi ze szczupaka
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Otwieranie ostryg krok po kroku
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...